Als ik vertel dat mijn volgende blog gaat over lieveheersbeestjes, word ik overspoeld met verhalen. Emmers vol hebben we vroeger verzameld met z’n allen. Trots toonden we onze krioelende vriendjes aan iedereen, of ze hem nou wel of níet wilden zien. En als we ze niet konden zoeken, wilden we ze tekenen. Of kleien. Of figuurzagen. Het liefst in een t-shirt waar het beestje in vol ornaat opstond.
Waar we veel insecten eng of vies vinden, hebben lieveheersbeestjes een bijna iconische status. De kleine kever heeft ook veel mee: schattige naam, vrolijke kleuren, klein van stuk. Omdat we stiekem allemaal houden van het lieveheersbeestje, doen we vandaag een korte vraag-en-antwoordquiz over onze favoriete kever. Want zodra kinderen hem zien, komen de voorspelbare én voorstelbare vragen.
“Waarom heeft een lieveheersbeestje stippen?”
In de natuur zijn rood, geel en zwart waarschuwingskleuren, een soort taal voor andere dieren. Ze betekenen: ‘Pas op, ik ben gevaarlijk of ik ben giftig, mij moet je niet opeten”. Een lieveheersbeestje is dus rood met zwart als waarschuwing. Handig, want andere dieren zien dat en laten het dan vaak met rust. Als het lieveheersbeestje in het nauw komt, laat het een gele vloeistof los die vies ruikt en heel erg vies smaakt. Vogels laten het lieveheersbeestje dan meteen vallen. Andere insecten die deze kleuren gebruiken om te waarschuwen zijn bijvoorbeeld de wesp met zijn zwart met geel. Er zijn trouwens ook zwart met gele lieveheersbeestjes.
In onze mini-kit voor deze zomer vind je een verhaal en maak je je eigen zomertuin. Mét lieveheersbeestje natuurlijk.
Klik hier voor de mini-kit en ga meteen aan de slag (gratis)
“Betekent zes stippen dat dit lieveheersbeest zes jaar oud is?”
Als je nog steeds geschokt bent over de sinterklaas onthulling, hang on. Hier komt nog een myth- buster. Een lieveheersbeestje heeft tussen de 1 en de 21 stippen. Het aantal stippen zegt iets over het soort lieveheersbeestje: er zijn heel veel verschillende soorten, bij ons in Nederland alleen al zestig. Het lieveheersbeestje krijgt al zijn stippen tegelijk, dus het aantal stippen heeft niets te maken met de leeftijd. Vaak leeft het maar een jaar, dus als dit waar zou zijn, dan zouden ze allemaal één stip moeten hebben – en dat zou er toch raar uitzien!
“Wat is dat deukje in zijn schild?”
Voor de echte speurders onder ons: een lieveheersbeestje met zeven stippen is een “inheems” beestje, eentje die altijd al in Europa voorkwam. Maar in je achtertuin kom je ook veel Aziatische soorten tegen. Die zijn eind vorige eeuw naar Nederland gehaald om te helpen tegen bladluis. Deze Aziatische soorten zijn over het algemeen wat groter dan hun Europese familie, ze komen voor in alle kleuren, met veel en weinig stippen en je kunt ze herkennen aan een deukje aan de achterkant van hun schild bij het hoofd (hoe dat eruit zie zie je hier). Kun jij zien waar jouw lieveheersbeestje vandaan komt?
“Brengen lieveheersbeestjes geluk?”
Lieveheersbeestjes worden gezien als echte geluksbrengers. Vooral het bekende zevenstippelig lieveheersbeestje doet hiervoor vaak dienst. Het beestje staat zelfs symbool tegen zinloos geweld. Ze bijten of steken niet. Ze zien er mooi uit. Ze eten bladluizen. Wat wil je nog meer?
Dus: hier in huis zijn we in ieder geval fan. Op die platgetrapte hortensia’s na dan na dan…
In onze zomerbox lees je nog meer over het lieveheersbeestje en we hebben een echte lieveheersbeestjes challenge met een mooie kaart. Meer over de zomerbox en hoe je hem besteld lees je hier!
Enthousiast geworden? Hier vind je onze volledige zomerbox (19,95)